HTML

REACH

Gondolatok a REACH regisztrációról

Friss topikok

Linkblog

Egyedül is beadhat egy cég közös benyújtást?

2010.03.15. 18:59 REACHexpert.EU

Ha egyedül maradunk a SIEF-ben akkor is lehet közös benyújtást választani? Ez a kérdés sok intermedier gyártót éredekelhet, hiszen könnyen egyedül maradhatnak a SIEF-ekben 2010-ben. Lehet 2013-ban, vagy 2018-ban esetleg majd csatlakoznának hozzájuk más gyártók vagy importőrök.  A kérdés azért is fontos, mert a közös benyújtás olcsóbb mint az egyedüli benyújtás.

Az ECHA erre a kérdésre még nem válaszolt, pedig több tagállam REACH helpdesk-je is feltette ezt a kérdést nekik, többek között a magyar REACH Helpdesk is. Amint megszületik a döntés meg fogom írni a blogomon. Az ellentmondást a rendelet és az útmutató között a REACH Helpdesk itt látható válaszából is kiderül:

A REACH rendelet 11. cikkének értelmében a vezető regisztrálónak kell elsőként benyújtania a regisztrációs dossziét az említett cikkben felsorolt információkkal, valamint a többi regisztráló listájával. Ez egyben azt is jelenti, hogy technikai értelemben a vezető regisztráló egyedül nyújtja be a regisztrációs dossziét, melyre később a többi regisztráló hivatkozni fog. A hivatkozás eszköze egy azonosító, az ún. „token”, melyet a vezető regisztráló generál a benyújtás során, és szintén az ő feladata, hogy ezt továbbítsa a többi regisztrálónak. A Díjrendelet értelmében a benyújtás során a vezető regisztrálónak hivatkoznia kell az együttes regisztrációra a kedvezményes regisztrációs díj igénybevételéhez.

 
A már említett 11. cikk emellett azt is kimondja, hogy a közös benyújtást akkor kell alkalmazni, ha „valamely anyagot a Közösségben egy vagy több gyártó szándékozik gyártani, és/vagy egy vagy több importőr szándékozik behozni”. Véleményünk szerint ezzel a rendelet lényegében lefedi azt az esetet, hogy a közös benyújtásban csak egy regisztráló vesz részt. Ebből az következik, hogy amennyiben egy anyagra csak egyvalaki nyújtana be regisztrációs dossziét, az is minősülhet közös benyújtásnak. 
 
Ugyanakkor ennek némiképp ellentmond a regisztrációhoz készült útmutató dokumentum (Guidance on registration) 1.8.4-es része, mely a közös benyújtás feltételeként egy anyagra vonatkozóan egynél több gyártót vagy importőrt ad meg. Természetesen jogilag csak a REACH rendeletre lehet hivatkozni, ugyanakkor szükségesnek tartjuk az Ügynökség véleményét kikérni a probléma megoldásában és a rendelet, valamint az iránymutató dokumentum közt fennálló ellentmondás feloldásában.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reachexpert.blog.hu/api/trackback/id/tr921841928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása