HTML

REACH

Gondolatok a REACH regisztrációról

Friss topikok

Linkblog

Biztonsági adatlap adása nem veszélyes vegyi anyagok és készítmények esetében

2009.10.09. 19:38 REACHexpert.EU

2009. október 6-án tartott GHS (CLP) előadásomon felmerült pár kérdés a biztonsági adatlapokról is.

Szeretném az ott elhangzottokat pontosan leírni:

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az anyag beszállítója első kiszállításkor biztonsági adatlapot mellékel a veszélyes vegyi anyagokhoz és készítményekhez. A REACH 31. cikke és 2. melléklete tartalmazza a biztonsági adatlapok követelményeit.

Biztonsági adatlapot

    • veszélyes anyagokra és
    • veszélyes készítményekre
    • perzisztens, bioakkumulatív és mérgező úgynevezett PVPanyagokra,
    • nagyon perzisztens vagy nagyon bioakkumulatív úgynevezett vPvB anyagokra kell csináltatni.


Ha van a biztonsági adatlap 2-es vagy 3-as pontjában narancssárga színű veszélyszimbólum (vagy GHS piktogram), akkor veszélyesnek minősül az anyag vagy a készítmény. Tehát míg a REACH pre-regisztráció és a regisztráció szempontjából nem számított, hogy veszélyesként lett –e osztályozva az anyag, a biztonsági adatlap elkészítésénél ezt figyelembe kell venni.

Az én tapasztalatom szerint a beszállítók adnak a nem veszélyesként osztályozott vegyi anyagokra és készítményekre is biztonsági adatlapot, megkönnyítve ezzel a környezet-egészség- és munkavédelmi kollégák munkáját. A konferencián is a legtöbb kolléga erről számolt be,hogy nem veszélyes anyagokra és készítményekre is csináltatnak biztonsági adatlapot, mert így tudják bizonyítani legkönnyebben, hogy az anyag / készítmény nem veszélyes.

A konferencián az is elhangzott, ha EU-n kívüli beszállítótól kapnak egy vegyi anyagot, ami nem veszélyesként lett osztályozva a külföldi gyártó szerint, akkor el lehet -e hinni, hogy az tényleg nem veszélyes. Erre volt a válaszom, hogy az ipar (gyártó, importőr) a felelős a megfelelésért, és erre szakosodott tanácsadó céggel érdemes lefordíttatni az MSDS lapot, aki le fogja ellenőrizni, hogy az EU jogszabályok szerint is, nem veszélyes -e a vegyi anyag.

A REACH a nem veszélyes vegyi anyagokra nemcsak biztonsági adatlapokon keresztül, hanem más módon is elfogad információközlést. (A vevők legtöbbje viszont biztonsági adatlapot kér nem veszélyes anyagokra is , és ugye mi a vevőt szeretnénk kiszolgálni!!!!) A REACH szerint például a nem veszélyes vegyi anyagokról is meg kell tudni a szállítói láncban mindenkinek a regisztrációs számot a regisztráció befejezése után.


Az adatlap formája a REACH miatt alapvetően nem változott. Annyit azért megemlítenék, hogy a 2. és a 3. pont felcserélődött, tehát a veszélyek azonosítása a 2. pontban található, az összetétel pedig a 3. pontban szerepel a REACH szerint elkészített biztonsági adatlapokon, és meg kell adni a kapcsolattartó e-mail címét is.

A német BDI készített a REACH követelményeinek megfelelő biztonsági adatlapra egy sablont, mely itt látható és ezt mutattam be az előadásomon is: (http://reach.bdi.info/378.htm /SDS-Empty Form with EU-GHS/CLP elements (editable and commented version/.
 

2 komment

Címkék: nem és veszélyes adatlap biztonsági anyagok esetében készítmények vegyi adása

A bejegyzés trackback címe:

https://reachexpert.blog.hu/api/trackback/id/tr31439337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Körtvélyessy · http://www.kortvelyessy.hu 2009.10.10. 19:49:30

Nem felel meg a valóságnak az, hogy a nem veszélyes anyagokról közölni kellene a regisztrációs számot a vevőkkel. A 32. cikk bizonyos igen speciális eseteket sorol fel, ahol - nem veszélyes anyag vagy készítmény esetén ezt meg kell(ene) tenni. De ha végiggondoljuk, hogy milyen az a készítmény (anyag nem is lehet) melyben olyan komponens van, melyre korlátozás vagy engedélykérési kötelezettség vonatkozik és a készítmény nem veszélyes, akkor látható, hogy nagyon spéci készítménynek kell annak lennie, nagyon kis koncentrációjú engedélyköteles vagy korlátozott felhasználású anyagtartalommal.

REACHexpert.EU 2009.10.13. 00:14:46

@Körtvélyessy: Köszönöm szépen Dr. Körtvélyessy Gyula hozzászólást, az ő kommentjével teljesebb és helyesebb lett a válasz a kérdésre. Újra elolvastam a 32. cikket és ott ez volt írva: A regisztrálást követően a biztonsági adatlapok bármilyen aktualizálásának tartalmaznia kell a regisztrációs számot.
süti beállítások módosítása