HTML

REACH

Gondolatok a REACH regisztrációról

Friss topikok

Linkblog

Felhasználások gyűjtése

2009.09.30. 23:12 REACHexpert.EU

A következő kérdés érkezett hozzám:

Kapjuk a leveleket a felhasználóktól meg a beszállítóktól, hogy adjuk meg a felhasználásokat, illetve ezt az öt különböző kód szerinti besorolásokat (Sector, Process category, Product cat., Article, enviromental) stb.  Milyen határidők vannak, ill. mi történik, ha nem küldöm vissza a cégeknek ezeket a kérdőíveket,táblázatokat? Mennyire fontos ez most a tényleges (ha lesz egyáltalán) regisztráció előtt évekkel?

A REACH úgy rendelkezik, hogy amennyiben a továbbfelhasználó 12 hónappal a gyártó vagy importáló regisztrációs határideje előtt jelzi a felhasználását, akkor a gyártónak –importálónak kötelessége ezt a felhasználást megvizsgálnia a regisztráció során, és ha elfogadható kockázatot jelent, akkor bevennie az azonosított felhasználások közé. Ha a regisztráció befejezése után a gyártó által felfrissített biztonsági adatlapon a továbbfelhasználó nem találja meg a saját felhasználását, akkor jelezze a gyártó felé az eltérést, kérje meg, hogy a gyártó az ő feltételeire is végezze el az értékelést. Ha a gyártó jelzi, hogy arra nem javasolja a veszélyes anyag vagy készítmény alkalmazását, akkor ezt mindkettőjüknek jelezni kell az Európai Vegyianyag-ügynökségnek, csak ebben az esetben szállíthatja tovább a vegyi anyagot a gyártó a továbbfelhasználónak. De ekkor a felhasználónak kell – amennyiben az éves felhasználása nagyobb, mint 1 tonna, a kémiai biztonsági értékelést elvégeznie.

Magyarul a továbbfelhasználónak érdeke 2009. dec 1-ig kell jelezni a gyártónak a felhasználásait, ha a gyártó 2010-es regisztráló.

Elvileg alulról (továbbfelhasználótól) felfelé (gyártóig) kellett volna menni ennek a kommunikációnak, de mivel ez nem működött, elindult fentről (gyártótól) lefelé (továbbfelhasználóhoz) a kommunikáció, és kicsit káosz alakult ki a felhasználások összegyűjtésében.

2011. szeptember 11-én a vezető regisztrálók konferenciáján mondták, hogy az ECHA jelenleg dolgozik a felhasználásos útmutató legújabb végleges verzióján.  Ezzel egy időben a IUCLID 5 programnak a "felhasználások összegyűjtése" részét is át fogják írni.  A vezető regisztráló konferencián number 1 feladatként kérték az ECHA-t, hogy adja ki a végleges felhasználási útmutatót SOS.

 

 

3 komment

Címkék: felhasználások gyűjtése

A bejegyzés trackback címe:

https://reachexpert.blog.hu/api/trackback/id/tr971419625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Körtvélyessy · http://www.kortvelyessy.hu 2009.10.10. 19:38:54

A Cefic, az Európai Vegyipari Tanács, kifejezetten kérte, hogy ne a felhasználóktól induljon - ahogy Ágnes írta, a rendelet által lehetővé tett, és jogi erővel bíró - felhasználás azonosítási folyamat. Azért, mert gyártó kevesebb van, jobban össze tudják fogni a feladatot, a felhasználók nem is ismerik annyira a REACH-et, stb. Egyre több cégtől lehet kapni modern, internetes lapon elgördülő menűből elvégezhető felhasználás azonosítást. A nehézség inkább ott van, hogy a terv szerint az EU szintű szövetségeknek kellett volna ebben igen aktívan részt venni a megfelelő kódok szektorspecifikus értelmezésével, de ez csak néhány szektor esetén történt még csak meg. Talán még annyit, hogy a regisztráció után kézhez vett expozíciós forgatókönyvből hiányzó felhasználásunk utólagos azonosítása azért is nehezebb, mert ha a gyártó/importáló elfogadja ezt, akkor neki aktualizálni kell a regisztrációját és ez pénzbe kerül. A másik fontos gondolat, de lehet, hogy ez kézenfekvő, hogy az egész csak a veszélyes, PBT, vPvB és jelöltlistás anyagoknál érdekes, ami praktikusan a veszélyes anyagcsoport.

REACHexpert.EU 2009.10.12. 23:31:10

@Körtvélyessy: Köszönöm szépen Dr. Körtvélyessy Gyula kiegészítését, az ő kommentjeivel teljesebb és helyesebb a válasz a feltett kérdésre.
Talán még annyit hozzátennék, hogy mai ECHA hírlevélben is ezzel a témával foglalkoztak és kiküldtek néhány hasznos linket amit ide bemásolok:

Guidance on information requirements and chemical safety assessment Chapter R.12: Use
descriptor system
guidance.echa.europa.eu/docs/guidance_document/information_requirements_r12_en.pdf

REACH Fact Sheet
Downstream Users – How To Make Uses Known To suppliers:
echa.europa.eu/doc/reach/reach_factsheet_du_en.pdf

Industry guidance and tools1
The Libraries section of the Cefic (European Chemical Industry Council) website contains an
overview of Downstream Users’ use mapping activities, and links to the Downstream Users’
tables of uses can be consulted at:

www.duccplatform.org/activities/use_and_exposure_info.html

cefic.be/en/reach-for-industries-libraries.html

Guidance on managing use communication in the supply chain developed by Cefic can be
consulted at:

cefic.be/Files/Publications/Guidance_Use_and_ES_dvlpt_and_SCCm.doc

cefic.be/templates/shwPublications.asp?HID=750&T=806

The Downstream Users of Chemicals Coordination group (DUCC) member associations are
using the DUCC template for describing uses and providing basic Operational Conditions /
Risk Management Measures.

They have worked with Cefic to ensure respective templates are complementary.

The DUCC UseR template (empty) can be found on the recently updated DUCC website at:

www.duccplatform.org

REACHexpert.EU 2009.10.12. 23:39:48

Köszönöm szépen Dr. Körtvélyessy Gyula hozzászólást, az ő kommentjével teljesebb és helyesebb lett a válasz a kérdésre.
Továbbítottam a kérdés feltevőjének is. A mai ECHA hírlevél is ezzel a témával foglalkozott, az ECHA által hasznosnak talált linkek a következők:

guidance.echa.europa.eu/docs/guidance_document/information_requirements_r12_en.pdf

echa.europa.eu/doc/reach/reach_factsheet_du_en.pdf

www.duccplatform.org/activities/use_and_exposure_info.html

cefic.be/en/reach-for-industries-libraries.html

cefic.be/Files/Publications/Guidance_Use_and_ES_dvlpt_and_SCCm.doc

cefic.be/templates/shwPublications.asp?HID=750&T=806

www.duccplatform.org
süti beállítások módosítása